vr 15 Nov 2024
Sociaal Domein Onder Druk: Bezuinigingen En Innovaties In Nederland
Samenvatting van het nieuws: Sociaal Domein voor Week 46
-
Almelo Bezuinigt Op Sociaal Domein: Welzijnsorganisatie Waarschuwt
De gemeente Almelo is van plan miljoenen te bezuinigen op het sociaal domein, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het welzijn van haar inwoners. Mariska ten Heuw, de nieuwe directeur van welzijnsorganisatie Avedan, uit haar zorgen over de impact van deze bezuinigingen, vooral voor kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van zorg. De bezuinigingen zijn deels het gevolg van een daling in het gemeentefonds, maar Ten Heuw benadrukt dat investeren in welzijn cruciaal is om de druk op de zorg te verlichten. Ze wijst op de toenemende zorgvraag door vergrijzing en het belang van preventie. Avedan biedt diverse activiteiten aan om sociale betrokkenheid te bevorderen, maar zonder voldoende investeringen in welzijn zal het moeilijk zijn om deze doelen te bereiken. Ten Heuw pleit voor een versterking van de sociale basis om een samenleving te creëren waarin mensen elkaar ondersteunen, wat tijd en geld vereist.
bron: www.1twente.nl -
Ouders En Kinderen Missen Invloed In Jeugdhulptrajecten
Uit onderzoek van de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman blijkt dat ouders en kinderen te weinig invloed hebben op hun jeugdhulptraject. Ze worden onvoldoende betrokken bij de toegang tot en uitvoering van (vrijwillige) jeugdhulp, wat leidt tot onduidelijkheid over de klachtenprocedure en een lagere tevredenheid. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer benadrukt dat kinderen vaak niet gehoord worden, wat niet alleen hun rechten schendt, maar ook de problemen in de jeugdhulp verergert. Het onderzoek wijst uit dat meer invloed van ouders en kinderen bijdraagt aan passende hulp en het verkleinen van druk op de jeugdhulpverlening, die kampt met personeelstekorten. De ombudsmannen roepen gemeenten en zorgaanbieders op om participatie vanzelfsprekend te maken en een vast aanspreekpunt te bieden voor ouders en kinderen. Dit rapport is de derde in een reeks over participatie in het sociaal domein, waaruit blijkt dat gemeenten nog steeds tekortschieten in het betrekken van burgers bij de zorg die zij nodig hebben.
bron: www.nationaleombudsman.nl -
Alphense Raad Vrees Voor Sociale Impact Van Bezuinigingen
De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn maakt zich zorgen over de sociale gevolgen van een jaarlijkse bezuiniging van 25 miljoen euro, vooral binnen het sociaal domein, dat bijna 176 miljoen euro van de totale gemeentebegroting van 438 miljoen euro beslaat. Om kwetsbare inwoners te beschermen, is de Raadswerkgroep Sociaal Domein opgericht. Deze werkgroep, bestaande uit alle politieke fracties, zal zich richten op preventie, Wmo, jeugdhulp en participatie. Wethouder Anouk Noordermeer benadrukt dat er geen bezuinigingen op jeugdzorg komen, gezien de afname van wachtlijsten. Er wordt ook geïnvesteerd in armoedebeleid en de Alphenpas, die inwoners moet helpen zonder stigma. De eerste stap voor de werkgroep is het verzamelen van informatie over bestaande taken en contracten, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van het sociaal domein en er weloverwogen besluiten kunnen worden genomen.
bron: www.studioalphen.nl -
Gemeente Voorst Sluit Aan Bij Zorgdomein Voor Betere Zorgverlening
Per 2025 verbindt de gemeente Voorst zich aan het Zorgdomein, een online platform dat huisartsen in staat stelt om efficiënt door te verwijzen naar andere zorgaanbieders zoals medisch specialisten en fysiotherapeuten. Dit initiatief komt voort uit de toenemende druk op huisartsen, die steeds vaker worden benaderd voor klachten die niet onder hun zorg vallen, zoals relatieproblemen en eenzaamheid. Met het Zorgdomein kunnen huisartsen veilig en eenvoudig verwijsbrieven sturen naar de frontoffice maatschappelijke ondersteuning van de gemeente, die vervolgens de juiste hulp kan bieden. De gemeente Voorst beschikt over een breed scala aan voorzieningen, en door deze samenwerking wordt het voor inwoners makkelijker om de juiste ondersteuning te vinden. De gemeente ontvangt ook tijdelijke financiële middelen van de rijksoverheid om activiteiten te organiseren die bijdragen aan een gezonder en actiever leven voor haar inwoners.
bron: www.voorst.nl -
Nieuwe Visie Sociaal Domein Ede Richt Zich Op Preventie En Gedrag
De gemeente Ede heeft een nieuwe visie gepresenteerd voor het sociaal domein, getiteld 'Leven en samenleven in Ede 2040'. Deze visie legt de nadruk op preventie en gedragsverandering, in reactie op de toenemende druk op zorg en ondersteuning door vergrijzing, personeelstekorten en stijgende kosten. Met minder financiële middelen van het Rijk vanaf 2026, is het noodzakelijk om scherpe keuzes te maken. Wethouder Karin Bijl benadrukt dat de focus verschuift van 'ziekte en zorg' naar 'gezondheid en gedrag', waarbij maatwerk wordt geboden aan inwoners die het hardst hulp nodig hebben. De gemeente werkt samen met partners en inwoners om gezondheid in de breedste zin te bevorderen, met als doel dure en complexe zorg in de toekomst te voorkomen. De visie is besproken met de Adviesraad Sociaal Domein Ede en ongeveer 40 betrokken organisaties. Op 28 november wordt het voorstel in de gemeenteraad behandeld.
bron: xon.nu -
Vergadering Adviesraad Sociaal Domein Nunspeet Op 11 November
De Adviesraad Sociaal Domein Nunspeet (ASDN) houdt op maandag 11 november van 19.00 tot 20.30 uur een vergadering in het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst wordt er een workshop gegeven over het creëren van een inclusieve wijk door een lid van de ASDN. Daarnaast worden diverse andere onderwerpen besproken. De agenda is beschikbaar op de website van de gemeente Nunspeet. De ASDN adviseert het college over sociaal beleid en verordeningen, met aandacht voor zorg, jeugd, wonen, welzijn, ouderenbeleid, werk en inkomen. Geïnteresseerden die de vergadering willen bijwonen, kunnen contact opnemen via adviesraadmo@nunspeet.nl voor meer informatie.
bron: www.nunspeethuisaanhuis.nl -
Ede's Nieuwe Visie: Focus Op Preventie En Gezondheid Tot 2040
De gemeente Ede heeft een nieuwe visie gepresenteerd voor het sociaal domein, gericht op gezondheid en preventie tot 2040. De visie verschuift de focus van 'ziekte en zorg' naar 'gezondheid en gedrag', met als doel een betere kwaliteit van leven voor alle inwoners. Belangrijke uitgangspunten zijn onder andere het voorkomen van problemen, ongelijk investeren voor gelijke kansen, en samenwerking tussen inwoners. Wethouder Karin Bijl benadrukt dat de gemeente zich de komende jaren richt op het verbeteren van de gezondheid van inwoners om dure zorg in de toekomst te voorkomen. De visie is ontwikkeld in samenwerking met de Adviesraad Sociaal Domein Ede en diverse lokale organisaties. De gemeenteraad zal op 28 november in gesprek gaan over deze nieuwe koers, die noodzakelijk is door toenemende druk op zorg en ondersteuning en een verwachte daling van de financiële middelen vanuit het Rijk.
bron: ede.nieuws.nl -
Adviesraad Sociaal Domein Nuenen Treedt Terug
De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) heeft aangekondigd per 1 november 2024 terug te treden. De raad heeft de gemeente Nuenen gedurende haar bestaan voorzien van waardevolle en kritische adviezen. Tijdens de laatste vergadering op 10 oktober 2024 werd officieel afscheid genomen. De gemeente waardeert de betrokkenheid en samenwerking met de ASD. In de komende periode zal de gemeente advies inwinnen van stakeholders en inwoners met ervaring, zoals eerder gedaan met de woonzorgvisie en het beleidskader 'Gelijk in kansen, verschil in aandacht'. Dit is bedoeld om de betrokkenheid van inwoners te waarborgen. In het eerste kwartaal van 2025 zal een nieuwe participatiestructuur voor het sociaal domein aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.
bron: www.nuenen.nl -
Diepte-Interviews Verbeteren Cliëntervaringsonderzoeken In Oldenzaal
Ipsos I&O heeft in opdracht van de gemeente Oldenzaal cliëntervaringsonderzoeken uitgevoerd voor de Wmo, Jeugdhulpwet en Participatiewet. Door een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek, inclusief diepte-interviews met cliënten, zijn waardevolle inzichten en concrete verbeterpunten verkregen. De resultaten van de vragenlijsten werden gepresenteerd aan beleidsmedewerkers, die vervolgens specifieke vragen konden stellen voor verdere verdieping. Dit leidde tot belangrijke bevindingen, zoals de noodzaak voor betere communicatie over wachttijden voor Wmo-cliënten. De gemeente overweegt nu om cliënten beter op de hoogte te houden van hun aanvraagstatus. Het herhaaldelijk uitvoeren van deze onderzoeken sinds 2015 heeft geleid tot een schat aan gegevens die beleidsmedewerkers helpt om beter inzicht te krijgen in cliëntervaringen. De samenwerking tussen onderzoekers en gemeente heeft gezorgd voor meer begrip en draagvlak, wat de kwaliteit van het onderzoek ten goede komt.
bron: www.ipsos-publiek.nl -
Bergen Op Zoom Draait Bezuiniging Terug Voor Sociaal Domein
De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft op 7 november 2024 de begroting voor 2025 goedgekeurd, waarbij een bezuiniging van 1,5 miljoen euro op het sociaal domein is teruggedraaid. Dit voorstel, ingediend door PvdA/GroenLinks, D66, GBWP en Bergs Collectief, kreeg brede steun van de raad, met uitzondering van BvB. De dekking van deze kosten komt uit positieve financiële resultaten van het Rijk en het resterende begrotingssaldo. Het college is opgedragen om een uitvoeringsplan te presenteren voor duurzame ondersteuning van inwoners. Diverse raadsleden uitten zorgen over jeugdzorg, woningbouwambities en de afbraak van jeugdbeleid. Er werd gepleit voor meer aandacht voor senioren en kwetsbare groepen, en voor het aantrekken van jonge huisartsen. De gewijzigde begroting werd uiteindelijk aangenomen, met enkele moties die gericht zijn op het verlichten van druk op verenigingen en het aanpakken van zorgfraude.
bron: www.zuidwestupdate.nl -
Rechter Oordeelt Over Geschillencommissie Sociaal Domein
De Geschillencommissie Sociaal Domein, opgericht in april 2023, behandelt geschillen tussen gemeenten en aanbieders in het kader van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). Een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel heeft echter de exclusiviteit van deze commissie in twijfel getrokken. De rechter oordeelde dat de verplichting om geschillen enkel aan de commissie voor te leggen, disproportioneel is en in strijd met de fundamentele rechten van aanbieders. Dit komt voort uit het feit dat aanbieders gedwongen worden deze bepaling te accepteren om een overeenkomst te verkrijgen. Bovendien kan de commissie besluiten geen uitspraak te doen als er geen poging tot minnelijke schikking is geweest, wat aanbieders verder in hun rechten belemmert. Gemeenten worden aangeraden om hun contracten aan te passen om aanbieders de mogelijkheid te geven om geschillen ook aan de rechter voor te leggen.
bron: sociaalweb.nl